PlanowanieWesela.pl » Artykuły eksperckie » Smaki Półwyspu Iberyjskiego, czyli jakich dań spróbować podczas podróży poślubnej na południu Europy
Przewiń do treści
Polecamy
Złoty Krążek
Ostatnio dodane
2024-03-22 Restauracja Dębowa Sale weselne
Bielsko-Biała
2024-01-22 Wedding Planner - Justyna Grzymała Weddings & Events Konsultanci ślubni
Warszawa
2024-01-12 Zespół Muzyczny JABADU Zespoły weselne
Krosno
Sonda

Gdzie pojedziecie w podróż poślubną?


Pokaż wszystko

Smaki Półwyspu Iberyjskiego, czyli jakich dań spróbować podczas podróży poślubnej na południu Europy

Wakacje za granicą to okazja do spróbowania wielu wyśmienitych potraw, które na co dzień pojawiają się na stołach lokalnych mieszkańców. Jakich potraw spróbować w Hiszpanii i Portugalii?

Hiszpańska pealla i słynne tapas

Wyjeżdżając z https://dreamtours.pl/, warto spróbować tradycyjnej paelli. Jest to najsłynniejsze hiszpańskie danie, dlatego można je zjeść zarówno na https://dreamtours.pl/wakacje/hiszpania/costa-brava, jak i na https://dreamtours.pl/wakacje/hiszpania/costa-del-sol. Paella to ryż z sosem pomidorowym, owocami morza, kurczakiem i szafranem. Tapas to natomiast przekąski - Hiszpanie zjadają ich nawet kilkanaście w trakcie jednego obiadu. Podobne przekąski można zjeść na wakacjach w Brazylii https://dreamtours.pl/wakacje/brazylia. Tapas mają wiele odmian - mogą to być oliwki nadziewane sardelami, jajka faszerowane tuńczykiem czy grzanki z czosnkiem i szynką. W każdym regionie Hiszpanii jada się inne rodzaje przekąsek.

Hiszpańska kuchnia jest znana również ze znakomitych szynek i wędlin. Najbardziej znana jest szynka serrano i kiełbasa wieprzowa chorizo. Ponadto w Hiszpanii warto spróbować sangrii, czyli czerwonego wina z dodatkiem wody gazowanej, koniaku, likieru pomarańczowego lub innego alkoholu wysokoprocentowego.

fashion-plaza.jpg

Portugalia - Siedem Cudów Gastronomii Portugalskiej

O portugalskiej kuchni mówi się rzadziej niż o hiszpańskiej, jednak jest ona równie smaczna i ciekawa. Wakacje https://dreamtours.pl/wakacje/portugalia to okazja do skosztowania bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsza, którego podaje się prawie w każdej restauracji. Równie popularne są sardynki, które przyrządza się bez przypraw i sosów, grillując je na ruszcie.

Ciekawostką jest narodowym plebiscyt, w którym wybiera się co roku Siedem Cudów Gastronomii Portugalskiej. Jednym z nich jest arroz de marisco, czyli owoce morza gotowane z ryżem z dodatkiem czosnku, pomidorów, cebuli, natki pietruszki i oliwy z oliwek. Danie kosztuje dość sporo, jednak turyści powinni spróbować go choć jeden raz. Wśród Cudów Gastronomii Portugalskiej znajdują się również ciasteczka pastéis de Belém. Są to ciastka kruche, które wypełnia się ciepłym kremem z dodatkiem cynamonu. Słynne babeczki z Belém są sprzedawane wyłącznie w jednym miejscu w Lizbonie, natomiast deser przygotowywany przez inne restauracje i kawiarnie jada się w całym kraju pod nazwą pastel de nata. Co ciekawe, pastel de nata je się o każdej porze dnia i nocy, popijając je kawą, herbatą lub porto.