PlanowanieWesela.pl » Artykuły eksperckie » Przepis na zupę pomidorową – spróbuj!
Przewiń do treści
Polecamy
Złoty Krążek
Ostatnio dodane
2024-03-22 Restauracja Dębowa Sale weselne
Bielsko-Biała
2024-01-22 Wedding Planner - Justyna Grzymała Weddings & Events Konsultanci ślubni
Warszawa
2024-01-12 Zespół Muzyczny JABADU Zespoły weselne
Krosno
Sonda

Gdzie pojedziecie w podróż poślubną?


Pokaż wszystko

Przepis na zupę pomidorową – spróbuj!

Przepis na zupę pomidorową powinien znaleźć się w każdym domu! Ten rodzaj zupy smakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Który przepis warto wybrać?

Która zupa pomidorowa jest najlepsza?

Zup pomidorowych jest tak dużo, że większość osób nie wie, na który przepis się zdecydować. Z pewnością jednym z lepszych wyborów będzie przepis na zupę krem ze świeżych pomidorów, którą najlepiej przygotować w sezonie na te warzywa, czyli w lecie. Z kolei zimą warto wykorzystać koncentrat pomidorowy, przy pomocy którego również można wyczarować przepyszną zupę.

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula, 2 ząbki czosnku

2 duże marchewki, 1 mała pietruszka

5 dużych pomidorów

700 ml bulionu

odrobina soli i pieprzu

1 łyżeczka suszonego majeranku, pęczek bazylii

zupa-pomidorowa.jpg

Przygotowanie:

Do garnka należy wlać oliwę, a następnie włożyć do niego rozgniecione ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę cebulę, smażąc wszystko przez około 5 minut. Po upływie tego czasu do garnka należy dorzucić pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę, podsmażając całość przez kolejnych 5 minut, cały czas mieszając.

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, usunąć z nich szypułki, a także pokroić w ćwiartki. Warto również usunąć gniazda nasienne, aby zupa miała kremową konsystencję. Pomidory można następnie pokroić w kostkę lub lekko zblendować, po czym należy dodać je do pozostałych składników, zalewając całość bulionem.

Zupę należy następnie zagotować, dodając sól, pieprz oraz suszony majeranek. Po upływie około 15 minut zupę należy ściągnąć z ognia, odczekać chwilę aż przestygnie, po czym bardzo dokładnie ją zblendować. Tak przygotowaną zupę należy z powrotem przelać do garnka, dodając do niej śmietanę, uważając jednak aby się nie zważyła. Po kilkunastu sekundach zupę można przelać do głębokiego talerza, przyozdabiając ją listkami świeżej bazylii.

pomidory.jpg

Zupa pomidorowa tylko ze świeżych pomidorów? Niekoniecznie!

Zimą, gdy w sklepach nie ma świeżych pomidorów, warto wykorzystać koncentrat pomidorowy, dzięki któremu zupa pomidorowa zyska zupełnie inny smak. W przypadku koncentratu zupy nie trzeba blendować jednak przed wlaniem bulionu do garnka warto go wcześnie wymieszać z 1 małym słoiczkiem koncentratu.