Lillien.pl

Zupa z dyni na kilka sposobów

Strona główna » Artykuły eksperckie » Zupa z dyni na kilka sposobów

Uprawiana od ponad 5000 lat. Najpierw znana jako roślina lecznicza, z czasem znalazła swoje stałe miejsce w kulinariach.

Jest bogata w błonnik, lekkostrawna. Zawiera dużo witaminy A, witaminę C i witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo i magnez. Podnosi odporność organizmu, poprawia wygląd i elastyczność skóry.

Z dyni można przygotować ciasta, zupy, sałatki, surówki. Można ją marynować, a jej pestki ususzyć w piekarniku i podjadać do woli.

Poniżej prawdziwy jesienny przysmak - zupa z dyni. Oto garść ciekawych przepisów.

Zupa z dyni na kilka sposobów

Zupa krem dyni

Składniki:

 

 

  • 1/2 kg surowej dyni
  • cebula pokrojona w kostkę
  • posiekany ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę zeszklić. Dodać czosnek i curry lekko obsmażyć. Dodajcie dynię pokrojoną w kostkę, wymieszajcie. Wlać wywar i gotować, aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować i przyprawić.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 1/2 kg obranej, pokrojonej w kostkę dyni
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki
  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę oraz dynię. wszystko razem smażyć. Podlać lekko woda i dusić do miękkości. Po ostygnięciu zmiksować wszystko blenderem, dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy. Podawać z płatkami migdałowymi, albo upieczonymi pestkami dyni.

Zupa z dyni

Składniki:

  • 1/2 kg obranej, pokrojonej w kostkę dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 łyzki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • szklanka śmietany 18 %
  • natka pietruszki
  • olej

Sposób przygotowania:

Dynię zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę i również gotujemy. Cebule pokrojone w drobną kosteczkę smażymy na oleju. Dynię miksujemy blenderem, przelewam do garnka, rozrzedzamy wrzątkiem, dodajemy ziemniaki, cebulę, koncentrat pomidorowy. Zabielamy śmietana i przyprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ostra zupa z dyni

Składniki:

  • 1/2 kg obranej, pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • szklanka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • natka pietruszki
  • olej
  • kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do wody z kostką rosołową, gotować do miękkości.

Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko blenderem na jednolitą masę. Dodać śmietanę, podgrzać, przyprawić do smaku. Podawać z grzankami.