Deco Mariage

Wiem, co zamawiam - kuchnia włoska!

Strona główna » Artykuły eksperckie » Wiem, co zamawiam - kuchnia włoska!

Smaki słonecznej Italii to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Myli się jednak ten, kto sądzi, że największymi specjałami przygotowywanymi przez włoskich kucharzy są pizze na grubym cieście czy spaghetti obficie polane sosem. Sposób podania potraw oraz bogactwo smaków i aromatów regionalnych dań zaskakuje nawet wytrawnych smakoszy.

Charakter włoskiej kuchni

Dania, które dzisiaj można z łatwością znaleźć na stołach włoskich restauracjach, to smaki regionalnej kuchni, której tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenia. Pizzę czy spaghetti próżno szukać na stołach bogaczy sprzed kilku wieków – włoskie przysmaki, tak dzisiaj uwielbiane, raczyły wtedy podniebienia uboższych mieszkańców Półwyspu. Każda z 20 włoskich krain pochwalić może się własnymi specjałami przygotowywanymi z miejscowych składników. W Piemoncie łatwo trafić są na przykład na potrawy z grzybami i dziczyzną, w Ligurii z kolei, ze względu na bliskość morza, popularne są dania rybne. Kuchnie w Lacjum pachną warzywami i owocami podawanymi z takimi produktami mącznymi, jak gnocchi, które najłatwiej porównać do polskich kopytek. W Kampanii, której serce bije w Neapolu, tryumf święci gęsty sos pomidorowy z czosnkiem i świeżymi ziołami. Podaje się go jako dodatek do mięs i makaronów. Region znany jest też z przepysznego sera mozarella. Sycylia i Sardynia pełnymi garściami czerpią nie tylko z tradycji kuchni włoskiej – w tamtejszych potrawach można wyczuć wpływ smaków greckich, arabskich, a nawet francuskich.

Ach te pizze i makarony!

Włosi znają ponad 100 gatunków makaronów, które różnią się kształtem, wielkością i przeznaczeniem. W polskich restauracjach najpopularniejszych jest kilka rodzajów – rurki penne, nitki spaghetti, świderki fusilli, kokardki farfalle, wstążki tagiatelle i duże nadziewane muszle conchiglie. Co ważne, Włosi nie jedzą miękkiego makaronu, ale lekko „niedogotowany”, nazywany al dente. Bardzo zdziwiliby się też, gdyby zobaczyli, jak ze smakiem z pomocą łyżki i widelca zjadamy spaghetti skąpane w sosie. Mieszkańcy Italii do jedzenia używają tylko widelca, a sosu dodają jedynie tyle, żeby lekko pokrył makaron. Prawdziwa włoska pizza też różni się od tej podawanej w polskich pizzeriach – jest znacznie cieńsza i zawsze wypiekana w piecu kamiennym, poza tym nie podaje się jej z dodatkowymi sosami.

Tajemnicze nazwy włoskich specjałów

W trakcie zamawiania włoskiego jedzenia na wynos wśród wielu oryginalnych nazw potraw można się pogubić. Warto poznać najpopularniejsze dania, które wkrótce mają uraczyć nasze podniebienia. Minestrone to gęsta i sycąca zupa warzywna, a ravioli i tortelloni to maleńkie pierożki. Na przystawkę często podaje się przepyszny grillowany chlebek bruschetta z pomidorami, a na deser – kawowy krem tiramisu, śmietankową panna cotę lub tartę crostata.

jak-jesc-pizze.jpg

Uwielbiasz słoneczny Półwysep Apeniński? A może jesteś oddanym fanem włoskich smaków? Świeże zioła, soczyste warzywa, przepyszne makarony i pachnące gajem oliwnym oleje czekają na Ciebie zaklęte w aromatycznych włoskich daniach, które możesz zamówić  z dostawą do domu czy do pracy.