betelli.pl

Czarny ryż - Dlaczego warto go jeść?

Strona główna » Artykuły eksperckie » Czarny ryż - Dlaczego warto go jeść?

W ostaniach latach na popularności straciły ziemniaki, coraz częściej zastępujemy je makaronami lub zdrowym ryżem i kaszą. Zwracamy uwagę na to co jemy, świadomie wybierając produkty spożywcze.

Choć o zaletach białego i brązowego ryżu wiemy wiele, to o jego innej odmianie - czarnym ryżu - niestety mało. A szkoda, bowiem czarny ryż jest jednym z najzdrowszych produktów świata.

Czarny ryż - Dlaczego warto go jeść?

Czarny ryż to odmiana ryżu kleistego o charakterystycznym delikatnym orzechowym aromacie i smaku. Znany jest również jako ryż fioletowy, ponieważ po ugotowaniu czarny kolor zminia się w ciemny fiolet, lub jako ryż "zakazany", bowiem w starożytnych Chinach ziarna ryżu czarnego były spożywane tylko przez cesarza, nie był on dostępny dla ogółu społeczeństwa.

Czarny ryż jest dobrym źródłem antyoksydantów. Jest bogaty w wartości odżywcze, zawiera 18 aminokwasów, żelazo, cynk, miedź, karoten oraz dużo witaminy E i witamin z grupy B. Ziarno ryżu czarnego ma więcej błonnika niż ziarno ryżu białego, a nawet nieoczyszczonego brązowego.

Ponadto zawiera grupę związków organicznych zwanych antocyjanami (podobnie jak inne warzywa i owoce w kolorze fioletowym), które wpływają korzystnie na wzrok, układ krążenia, pamięć, hamują procesy starzenia się, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby nowotworowe.

Czarny ryż można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Idealny jako dodatek do obiadu, doskonale sprawdza się w potrawkach, risotto, ale można go również dodać różnych sałatek. Ze względu na specyficzny aromat świetnie komponuje się z rybami i owocami morza. Często dodaje się go do sushi, a w Chinach przyrządza się z niego nawet desery.